Untitled Document

pict0.jpgErgens is er iets misgegaan!


Wat is Nordic Walking?


Nordic Walking is een vorm van wandelen waarbij u gebruik maakt van Nordic Walking Poles (stokken).
De meerwaarde zit in het gebruik van de poles en de afzet hiervan tijdens het wandelen. Door de afzet, de krachtsoverdracht met de poles, gevolgd door een moment van ontspanning wordt het wandelen effectiever gemaakt.
Nordic Walking past bij een ieder omdat hij of zij op zijn/haar eigen fitnessniveau aan zijn of haar doelen werkt. Men ervaart al snel de positieve effecten van het wandelen met poles. Zowel de lichamelijke als mentale conditie verbeteren.
Bij een goed aangeleerde techniek en bij de juiste keuze van de Nordic Walking poles is de blessurekans minimaal.
De belasting op spieren en gewrichten is minder dan bij stevig wandelen. Dit terwijl door toegenomen spiergebruik de effecten op calorieverbruik en training van conditie meer dan 30% hoger zijn.

Het ontstaan:

Voor het ontstaan van Nordic Walking kunnen twee bronnen gevonden worden:
- De oudheid.
Herders en pelgrims liepen met 1 of 2 stokken om het wandelen moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken.
- De zomertrainingen van Finse langlaufers
Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken deze sporters hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coordinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welk zo belangrijk zijn tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkellen
Suomen Latu (de grootste recreatieorganisatie in Finland), heeft al vele jaren met succes wandelgroepen. Na de positieve ervaringen van een groep wandelaars, die hun skistokken meenamen voor stabiliteit en kracht, ontstond Nordic Walking in de zomer van 1997.

groepsfoto


Nordic Walking: Logisch verlengstuk van wandelen.


Tijdens Nordic Walking doet het bovenlichaam, door gebruik te maken van de poles, anders dan bij gewoon wandelen, volop mee tijdens de activiteit. Bij ee juist uitgevoerde Nordic Walking techniek worden 90% van de spieren gebruikt. De meest geactiveerde spiergroepen zijn de strek- en buigspieren van de onder armen, de schouder-, borst- en grote rugspieren. Daarnaast doen ook de nek er buikspieren mee. De belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. Ten opzichte van actief wandelen zonder stokken stijgt het energie- en zuurstofverbruik met 20- 40%. Het calorieverbruik neemt toe, waardoor u in dezelfde tijdseenheid meer calorieen verbrandt dan tijdens stevig wandelen.
Ondanks inschakeling van nagenoeg het hele spierapparaat voelt Nordic Walking nauwelijks vermoeiender aan dan gewoon wandelen. Tijdens het wandelen me poles wordt het lichaam ondersteund en wordt er meer rechtop gelopen. De benen worden ontlast, de paslengte neemt vaak onbewust toe, waardoor het looppatroon wordt verbeterd. Het is daarom dat Nordic Walking populair geworden is onder een breed publiek.

Positieve effecten van NORDIC WALKING:

 • Bewegen in de natuur, ervaar de rust en de ontspanning.
 • Hoger calorieverbruik, aangezien meer spieren actief zijn.
 • 40-50% effectiever dan wandelen zonder poles.
 • Een ideale outdoor training om af te vallen.
 • Hulp bij tegengaan osteoporose
 • Verbeterde coordinatie.
 • Verminderde spanning in het nek- en schoudergebied.
 • Ontlasting van heupen en knieen.
 • Bijdrage tot een betere loophouding en hogere efficientie.
 • Meer stabiliteit en balans.
 • Bijna alle 660 spieren van het menselijk lichaam zijn actief.
 • Een complete body work-out, eenvoudig te starten vanaf uw voordeur.
 • Bovengenoemde effecten worden bij elke wandelsnelheid bereikt en zijn wetenschappelijk aangetoond door studies aan internationale universiteiten.

  Welke niveaus zijn er in NORDIC WALKING?

  Nordic Walking kent 3 niveaus:

  1.Het Gezondheidsniveau

  Deze toepassing is voor iedereen met een lichamelijke beperking die op een leuke en prettige manier in de buiten lucht aan zijn conditie en welzijn wil werken. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles worden de gewrichten ontlast, de nek- schouderregio ontspannen en de wervelkolom ondersteund. Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels, is Nordic Walking een uitkomst. Door de extra steun die de poles tijdens het Nordic Walking geven is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden. Bij behandeling van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie en chronisch rugklachten is in de praktijk gebleken dat Nordic Walking ideale mogelijkheden biedt. Tevens is Nordic Walking een perfecte mogelijkheid om de conditie te verbeteren bij mensen met diabetes, COPD (astma, bronchitis e.d.) en reumatische aandoeningen. Ook gewichtsreductie is zeker mogelijk bij regelmatig Nordic Walking.

  2. Fitnessniveau

  Het Fitnessniveau is een total body-workout om het uithoudingsvermogen (conditie) te verbeteren. Bij een goed uitgevoerde techniek, zullen de deelnemers alle voordelen van deze trainingen aan den lijve ondervinden. Trainen in een groep is motiverend en gezellig. Wilt u door sporten sneller afvallen, probeer dan Nordic Walking want doordat alle spieren in het lichaam gebruikt worden, is uw caloriegebruik tot 40% groter dan bij stevig wandelen.


  3 Sportniveau

  Het Sportniveau is geschikt voor zeer fitte sporters die een uitdaging willen.
  Zowel het aerobe als het anaerobe uithoudingsvermogen kunnen worden verbeterd.
  Daarnaast zullen kracht en krachtuithoudingsvermogen optimaal getraind worden Door een uitgekiend trainingsprogramma wordt Nordic Walking meer dan wandelen met poles alleen.

   

  Klik hier om terug te gaan